Geografia
Olaaa22
12

1.W Pradze jest godzina 18.20 czasu słonecznego . Która godzina czasu słonecznego jest w Nowym Jorku ? 2.W Rzymie jest godzina 8.00 czasu słonecznego. Która godzina czasu słonecznego jest w Tokyo ?

+1
(1) Odpowiedź
Arturo2010

Zadanie 1   Praga : 50°05'N 14°25'E Nowy Jork : 40°42'N 74°00'W   Miejscowości znajdują się na dwóch róznych półkulach dlatego stopnie będziemy dodawać.   14°25' + 74° = 88°25' 1° = 4 min 1' = 4 sek 88 x 4 = 352min 25 x 4 = 100sek = 1min 40 sek 353min 40 sek = 5h 53min 40sek   Ponieważ przemieszczamy się na zachód czas będziemy odejmować.   18.20 - 5h 53min 40sek = 12:26:20   Zadanie 2   Rzym : 41°53'N 12°29'E Tokio : 35°42'N, 139°46'E   Ponieważ miejscowości te znajdują się na tych samych półkulach stopnie będziemy odejmować.   139°46' - 12°29' = 127°17' 1° = 4min 1' = 4sek 127 x 4 = 508min 17 x 4 = 68sek = 1min 8sek 509min 8sek = 8h 29min 8 sek   Ponieważ przesuwamy się na wschód czas będziemy dodawać.   8:00 + 8h 29min 8sek = 16:29:08   Pozdrawiam :)    

Dodaj swoją odpowiedź