Matematyka
dawson009
4

Oblicz wartości liczbowe wyrażeń a) x*(3x^2-1) dla x = -|-3| b) 3x^3+2(x^2+1) dla x = -1 d) 3x*(x+y)-z^2*y dla x= -3 y= -2 z = -2 W odpowiedziach wyniki są następujące a) -78 b)1 d)53 Takie powinny być wyniki.

+0
(1) Odpowiedź
Kubanosa

a) -3 *(3 * (-3)^2 -1) = -3 * (3*9-1)= -3 * (27-1) = -3 * 26 = -78 b) 3 * (-1)^3 + 2((-1)^2+1) = 3* (-1) + 2(1+1)= -3+ 2*2= -3+ 4=1  c) 3 * (-3) * (-3 + (-2) ) - (-2)^2 * (-2)= -9*(-5) - 4 * (-2)= 45 - (-8) = 45 + 8 = 53 

Dodaj swoją odpowiedź