Matematyka
gandziuchxD
2

Roman słodzi herbatę. wsypując do każdej szklanki dwie łyżeczki cukru , po 5 g każda. Na ile szklanek herbaty wystarczy mu 1 kg cukry ? Potrzebuje działania na dziś !

+0
(2) Odpowiedź
tusia1234

Do jednej szklanki sypie 2*5g= 10 g cukru 1 kg to 1000 g, czyli cukru wystarczy na 100 szklanek herbaty.

berta11111

1kg = 1000g   dlatego trzeba 1000g podzielic przez 5g i to rowna sie 200   1000g/5g = 200 a jezeli po dwie wsypuje to trzeba 200/2 = 100 albo odrazu 1000g/10g = 100 starczy mu na 100 szklanek herbaty ./

Dodaj swoją odpowiedź